Ege Bölgesinin genelinde hakim olan iklim tipi, Akdeniz İklimidir. Bölgenin ikliminde yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar yağışlı ve ılık biçimde geçer. Akdeniz iklimi iç kesime göre kıyıda daha fazla rastlanır. Bölgenin kuzey bölümlerinde soğuk baskınları görülmeye başlanır.May 30, 2020

Ege bölgesinin coğrafi özellikleri nelerdir?

Yurdumuzun batısında alan bakımından 5. büyük bölgemizdir. Kuzeyinde Marmara ,doğusunda İç Anadolu ve güneyinde Akdeniz Bölgeleri vardır. Batısında ise ismini aldığı Ege denizi bulunmaktadır. Bölgedeki yer şekillerinin bir kısmı yer kabuğu hareketleri ile oluşan (Orojenez-Dağ oluşumu) kırılmalarla meydana gelmiştir.

Ege bölgesinde hangi illerde ne yetişir?

Ege Bölgesi'nde Hangi Tarım Ürünleri Yetiştirilir? Ege bölgesinde pek çok farklı tarım ürünü yetiştirildiğini söyleyebiliriz. Bölgede en çok yetiştirilen ürünler ise incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm, anason denilebilir.

Ege bölgesinin bitki örtüsü nedir?

Ortalama 600-1000 mm arasındadır. Bitki örtüsü maki dediğimiz bodur bitki topluluğudur. Maki; mersin, defne, kocayemiş, zeytin, zakkum, keçiboynuzu, kermez meşesi vb (bilgi yelpazesi.com) bitkilerden oluşur. Yüksek yerlerde ormanlar vardır (kızılçam ormanları) .

Sıcak olan iklim tipleri nelerdir?

Sıcak iklim tipleri: Ekvatoral İklim. Tropikal İklim (Subtropikal – Savan) Muson İklimi.

Akdeniz iklim tipi nedir?

Akdeniz bölgesinin tamamı kıyı olduğunda, tam görülen iklim tipi Akdeniz iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken, kışlar yağışlı ve ılık geçer. En sıcak aylarda sıcaklık ortalama 28-30 derece arası olurken, en soğuk aylarda ortalama 8-10 derece arasında olur. Yıllık ortalama sıcaklık 18 derecedir.

Ege Denizi hangi bölgede?

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege (Asıl Ege, Kıyı Ege) ve İç Batı Anadolu (İç Ege) olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir.

Marmara bölgesinin iklim nedir?

Marmara iklimi, Karasal iklim, Türkiye'de Karadeniz iklimi ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. … Karasal etkilere açık Tekirdağ 4,3 °C ile öteki kıyı yerleşmelerine göre daha düşük bir ortalamaya sahiptir. Güney Marmara Bölümü'nde de en soğuk ay ortalamaları yaklaşık 5 °C dir.

You may also like