MCHC düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin proteinin taşıdığı oksijen ve demir gibi moleküllerin miktarının da azalması anlamına gelir. Bunun sonucunda da vücuttaki doku ve organlara yeterli sayıda oksijen taşınamaması sonucunu doğurur.Jul 20, 2020

MCHC düşüklüğü hangi hastalıklara yol açar?

MCHC düşüklüğü, demir eksikliği anemisine işaret edebilir. Demir eksikliği anemisi, demir bakımından yetersiz beslenme veya kan kaybı nedeniyle oluşabilir. Hipokromik anemi (kırmızı kan hücrelerinin düşük miktarda hemoglobin içermesi) nedeniyle de MCHC düşüklüğü meydana gelebilir.

MCHC düşüklüğü için ne yapmalı?

MCHC değerini düşürmek veya yükseltmek için ne yapılmalıdır? MCHC değerini düşürebilmek için; Balık, kırmızı et, ıstakoz, midye, yengeç, istiridye, ciğer, kefir, yoğurt ve süt gibi B12 içeriğine sahip olan gıdalar tüketilmelidir. Yumurta da b12 açısından zengin bir gıda olduğu için tüketilmelidir.

MCHC nedir belirtileri?

MCHC düşüklüğünde vücut bazı belirtiler vermektedir. Özellikle halsizlik, güçsüzlük, baş ağrısı veya ishal gibi problemler başlıca belirtileridir. Bunlar dışında kanama, enfeksiyon, nefes darlığı, taşikardi, ciltte oluşan kanamalar MCHC değerlerinin düştüğünün belirtilerindendir.

Hemogram da MCH nedir?

MCH; İngilizce “mean corpuscular hemoglobin” ifadesinin kısaltmasıdır. Bu ifade eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin miktarını ifade eder.

MCV düşüklüğü ne anlama gelir?

MCV'nin 80 fl'nin altında olması durumunda MCV düşüklüğü söz konusudur. Mikrositik anemi denilen kırmızı kan hücrelerinin normalden küçük olduğu kansızlık tiplerini düşündürür. Bu hastalarda en yaygın görülen belirtiler: Yorgunluk, halsizlik, dayanıklılık kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk cilt şeklindedir.

MCV nasıl yükseltilir?

Folik asit eksikliği: B12 vitamininde olduğu gibi folik asit eksikliği durumunda hücreler büyüyerek MCV değeri yükselir. Alkol kullanımı: Kronik olarak alkol alımı sonrası kandaki etanol miktarı artarak hücre boyutlarını büyütür ve MCV değerini artırır.

MCHC nasıl düzelir?

MCHC değerleri normale dönesi için; Et tüketirken süt ve süt ürünlerini asla tüketmeyin. Etin yanında pişmiş sebzeler tercih ederek demir emilimini arttırmaya çalışın. Balık ve sebzeleri her hafta düzenli olarak tüketmeye çalışın. Kan yapan kuru üzüm veya mevsim meyvelerinden mutlaka ara öğünlerde yemeye çalışın.

You may also like