Su kaynaklı hastalıklar hangi yollarla bulaşır?

Suyla bulaşan hastalıklar, en çok, içme suyundaki çeşitli bakteriler nedeniyle oluşmaktadır. Enfeksiyon yapıcı bakteriler, insan veya hayvan dışkısı yada çeşitli biyolojik atıklardan suya geçmektedir. Kirli içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan mikrobik bir hastalıktır.

Su kirliliğinin neden olduğu hastalıklar nelerdir?

Kirli sular, ishal, kolera, dizanteri, tifo ve çocuk felci gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Kirli suların içme suyu olarak tüketilmesinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle her yıl dünyada 502 bin kişi yaşamını yitiriyor.

Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar neler ve belirtileri?

Su ile bulaşan hastalıklar Su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda etken genellikle ağız yoluyla alınır, sindirim yoluna yerleşir ve enfeksiyona yol açar. Etken; su ve besinlere genellikle hasta kişilerin dışkı veya idrarlarından bulaşmaktadır. En sık görülen belirtiler karın ağrısı, ishal ve kusmadır.

Suda enfeksiyon yapar mı?

Deniz suyu tuzlu olduğu için hastalık yapıcı mikroorganizmaların yaşaması daha zordur. Ancak durgun, kirli ve yüzeyi köpüklü denizler de aynı havuzlar gibi enfeksiyon riski taşır.

Tularemi hastalığı Nedir?

Tularemi; Dünyada yaygın olarak bulunan bir bakterinin (Francisella tularensis) yol açtığı, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır.

Tetanoz su ve besinlerle bulaşır mı?

Tetanoz hastalığı insandan insana bulaşmaz. Tetanoz mikrobun toprak, toz, hayvan dışkılarıyla bulaşmış yaralanmalar sonrası bulaşır ve oluşturduğu zehiriyle sinir sistemine geçer, kas felçlerine yol açarak ölümcül sonuçlara neden olur.

Su kirliliğini önlemek için neler yapılabilir?

Su kirliliğinin önüne geçmek için neler yapılmalıdır

  1. Canlı artıklarının sulara atılmaması
  2. Sentetik deterjanlı suların bir yerde toplanması
  3. Tarımda kullanılan ilaçların ve gübrelerin sulara karışmasının önlenmesi.
  4. Sanayi artık ve atık sularının suları kirletmesinin önlenmesi.
  5. Su kaynakları çevresinin temiz tutulması

You may also like