Başkasının ustalık belgesiyle işyeri açılır mi?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun iş yeri açmak için bazı mesleklerden istenilen 'Ustalık Belgesi' olması şartı 4. maddesinde yapılan değişiklikle kaldırıldı. … 3308 sayılı Kanun gereğince ustalık belgesi sahibi olan kişiler veya bu belgeye sahip kişileri iş yerlerinde çalıştıranlar bağımsız iş yeri açabilmektedir.

Ustalık belgesi olmadan işyeri açılır mı?

İşyeri açmak için mezun olduğunuz okula ve açmak istediğiniz işyerinin çeşidine göre "Ustalık Belgesi" almanız gereklidir. Meslek Lisesi mezunları mezun oldukları alan dışında bir işyeri açmak isterlerse "Ustalık Belgesi" almak zorundadır. …

Ustalık belgesi parayla alınır mı?

Ustalık belgesi kiralama ile iş yeri açmak parayla ustalık belgesi satın almak gibi yasal bir işlem değildir. Üstelik olası hatalarda ustalık belgesi sahibi kişi suçlu duruma düşmektedir.

Ustalık belgesi almak için ne gerekli?

Ustalık belgesi, ülkemizde mesleki (çıraklık) eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. Belge almak isteyen kişiler bu merkezlere ustalık belgesi almak için başvuruda bulunabilirler. Kanun ve yönetmeliklere göre kişi direkt ustalık sınavına alınır ve ustalık belgesi teslim edilir.

Hangi mesleklerde ustalık belgesi istenmez?

İş yeri açarken ustalık belgesi talep edilmeyecek olan meslekler, şarküteri, bakkal ve gıda pazarlama satış elemanlığı, meyve ve sebze satış elemanlığı, tarım ürünleri satış elemanlığı, kırtasiye ve kitap satış elemanlığı, su ve deniz ürünleri satış elemanlığı, ayakkabı deri ve yan ürünleri satış elemanlığı, elektrik …

Kalfalık belgesiyle işyeri açılır mı?

Mesleki eğitim merkezlerine başvuracaklar arasından kayıt şartlarını sağlayanlar sınavlara alınacak. Öncelikle kalfalık, sonrasında ise ustalık sınavlarında başarı gösterenlere belge verilecek. … Ustalık ve kalfalık belgesine sahip olanlar, meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açma imkanına sahip olacak.

Kimler doğrudan işyeri açma belgesi alabilir?

İşyeri Açma Belgesi, lise eğitimini Anadolu meslek veya meslek liselerinde 4 yıl olarak tamamlayan kişilere mezun oldukları zaman verilmektedir. Buna ilave olarak 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları da sınavsız olarak bu belgeyi alabilirler.

You may also like